Algemeen
ABB B&R robot integration Aandrijftechniek
Op de SPS 2018 toonde B&R al een ABB robot geïntegreerd met een ACOPOStrack. Nu gaan de ABB-robots onderdeel uitmaken van B&R's portfolio (foto: Paul Quaedvlieg)

B&R Industrial Automation, tegenwoordig onderdeel van ABB’s Robotics & Automation divisie, gaat ABB robots integreren in haar automatiseringsportfolio. Het samengaan van robotica en machinebesturing zorgt voor ongekende flexibiliteit en nauwkeurigheid in de moderne productie. Dat meldde het bedrijf vorige week tijdens een persconferentie in Neurenberg. Maar er was meer nieuws van de Oostenrijkse automatiseringsspecialist.

De integratie van de ABB-robots in B&R’s automatiseringsportfolio was één van de belangrijkste nieuwsfeiten die B&R afgelopen donderdag bekendmaakte op de jaarlijkse persconferentie in aanloop naar de SPS 2019, die eind november in Neurenberg plaatsvindt. Ander nieuws was dat B&R op de SPS ook een uitgebreid productassortiment presenteert voor de communicatie met OPC UA over TSN. Dit omvat X20-controllers, buscontrollers, industriële PC’s en een TSN-switch. B&R biedt zo een gestandaardiseerd netwerk voor modulaire en flexibele machineconcepten.

Decentrale aandrijvingen

B&R neemt straks ook twee volledig nieuwe, bijzonder compacte, decentrale aandrijvingen mee naar Neurenberg. De nieuwe aandrijvingen uit de ACOPOSmotor serie vergemakkelijken de ontwikkeling van modulaire machines en systemen. Ze verminderen ook de hoeveelheid montagewerk en de benodigde ruimte in de schakelkast.

De nieuwe motoren hebben een vermogensbereik van 0,22 tot 0,35 kW en zijn in de kleinste uitvoering slechts 60 mm x 90 mm (b x h) groot. Ondanks de compacte afmetingen is een volwaardige servoversterker geïntegreerd, waardoor regelkringen met een minimum van 50µs mogelijk zijn

Integraal onderdeel van de machine

Maar het grote nieuws was toch wel de integratie van de ABB-robots. B&R spreekt zelf over ‘Machine Centric Robotics’. Sebastiaan Brandstetter, Productmanager Integrated Robotics bij B&R: “Machinebouwers vragen steeds vaker om flexibele productie-oplossingen. Robots kunnen zorgen voor een flexibele productie, maar tot nu toe waren robots en automatisering best lastig te integreren. Maar machines kunnen een stuk productiever worden als de robot of meerdere robots een integraal onderdeel uitmaken van de machine.”

Sebastiaan Brandstetter is Productmanager Integrated Robotics bij B&R

Geen aparte schakelkast

Doordat B&R nu onderdeel is van ABB, is er een grote selectie knikarm-, Scara-, Delta- en palletiseerrobots verkrijgbaar in verschillende maten en met verschillende capaciteiten. De integratie van robotica en automatisering betekent dat er slechts één controller en één engineering systeem nodig zijn voor ontwikkeling, diagnose en onderhoud. Brandstetter: “Een aparte schakelkast voor de robot is niet nodig. Dit bespaart ruimte.”

Eenvoudige uitvoering

De gebruikersvriendelijke programmering is een ander doorslaggevend voordeel van het versmelten van robot en machine. De ontwikkelingstijd wordt aanzienlijk verkort. Met de kant-en-klare softwaremodules van mapp Technology parametreert de ontwikkelaar de machinetoepassing inclusief robotica. Kennis van speciale robotica-talen is niet vereist. Zelfs veilige robotapplicaties kunnen eenvoudig en zonder problemen worden geïmplementeerd.

Robots en machinebesturingen bij één leverancier

“Normaal gesproken is een robot een op zichzelf staand systeem met een eigen besturing en schakelkast. Engineering, diagnostiek en onderhoud worden uitgevoerd met behulp van onafhankelijke systemen met een speciale robottaal, waarvoor vaak een speciaal opgeleide programmeur nodig is”, aldus Brandstetter. “Met de volledige integratie van ABB-robots in het B&R-automatiseringssysteem kunnen klanten nu robots en machinebesturingen bij één leverancier kopen. In de toekomst zal het voor de machinebouwer geen verschil maken of hij een enkele as of een robot in zijn machine implementeert. De tools, de engineering-omgeving en de contactpersoon bij B&R zijn dezelfde.”

Ongeëvenaarde precisie

Met de integratie van ABB-robots in het automatiseringssysteem profiteren klanten van een ongeëvenaarde nauwkeurigheid bij het synchroniseren van robotica en machinebesturing. Omdat de robot geen eigen besturing meer nodig heeft, zijn alle interfaces met de machine geëlimineerd. Alle assen en sensoren communiceren nu in een gemeenschappelijk netwerk, waardoor de precisie toeneemt tot het voorheen onvoorstelbare microsecondenbereik. 

Met de volledige integratie van ABB-robots in het B&R-automatiseringssysteem kunnen klanten nu robots en machinebesturingen bij één leverancier kopen

Ook de synchronisatie tussen sensoren en robotbewegingen is eenvoudiger geworden. Het resultaat van een kwaliteitscontrole door een B&R-camera kan in minder dan een milliseconde worden omgezet in een besturingsopdracht voor een ABB-robot. Deze robot verwijdert defecte werkstukken uit het productieproces zonder manuele tussenkomst en zonder deze te vertragen.

Time-to-market

Net als elk ander automatiseringsonderdeel worden de robots geprogrammeerd in de B&R-ontwikkelingsomgeving. Dit stelt de gebruiker in staat om de volledige bewegingsvolgorde van een machine, inclusief robotica, te simuleren en te optimaliseren met behulp van een digital twin, nog voor de machine gebouwd is. Dit versnelt de ontwikkeling en maakt het ook rendabeler. Op deze manier kan de wens om robotica te integreren in de eigen productiemachines worden gerealiseerd en kan het rendement op de investering worden verhoogd.

Toekomstgerichte investering

“De complexiteit van het combineren van robots en machines en de uitdagingen van beperkte synchronisatie hebben fabrikanten ervan weerhouden om de flexibiliteit en productiviteit te bereiken die ze nodig hebben voor individuele massaproductie. Fabrikanten hebben meer flexibiliteit nodig op alle niveaus, inclusief het machineniveau, om kortere productcycli te bereiken en kleinere hoeveelheden te produceren met meer keuze”, zegt Steven Wyatt, hoofd Portfolio en Digital bij ABB Robotics & Automation.

“Robots zijn de perfecte oplossing om een proces flexibeler te maken. Door de integratie van ABB’s robotvloot in de B&R-portefeuille zijn we in staat om nog meer klanten te ondersteunen in de boeiende uitdagingen van industriële automatisering. Onze nieuw ontwikkelde geïntegreerde oplossing helpt klanten om hun processen te verbeteren en hun investeringen in automatiseringsoplossingen toekomstbestendig te maken”.

 • metal Work

  Metal Work introduceert nieuwe elektrische aandrijvingen

  Metal Work introduceert nieuwe elektrische aandrijvingen Metal Work introduceert twee nieuwe elektrische aandrijvingen. Zo wordt het portfolio riemaangedreven stangloze elektrische assen uit de BK-serie uitgebreid  met de introductie van bouwgrootte 2. De andere noviteit betreft de nieuwe elektrisch aangedreven Elektro SSC-cilinders. De nieuwe riemaangedreven stangloze… Lees verder →

 • Motrac Industries webshop

  Motrac Industries lanceert webshop voor hydraulische producten

  Motrac Industries lanceert webshop voor hydraulische producten Motrac Industries heeft de afgelopen maanden intensief gewerkt aan een eigen webshop voor hydraulische componenten. De webshop is nu geactiveerd voor klanten, partners en alle belangstellenden. Klanten kunnen 24 uur per dag bestellen en  zoeken naar onderdeelnummers en… Lees verder →

 • webinar Groneman

  Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Interessante webinars deze en volgende week over slipkoppelingen Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen… Lees verder →

 • Phoenix Contact PLCnext certificaat

  Phoenix Contact reikt eerste PLCnext Certified Engineer uit

  Tristen Klein Meuleman (links) krijgt het PLCnext Certified Engineer certificaat uit handen van Bert van der Linden, beide werkzaam bij Phoenix Contact In een snel veranderende wereld, waarin steeds meer nieuwe technologieën en open systemen zullen worden toegepast, zal ook de industriële automatisering een fundamentele… Lees verder →

 • Faulhaber warmtebeeldcamera

  De compacte aandrijving achter de warmtebeeldcamera

  Een van de grote voordelen van temperatuurmetingen met warmtebeeldcamera's, is dat deze methode geschikt is voor massaal gebruik (foto's: Faulhaber) De coronapandemie heeft de hele wereld laten zien wat de gevolgen van een bijzonder besmettelijk virus kunnen zijn. Toeristen en reizigers droegen onbedoeld bij aan… Lees verder →

 • DAF ABB charging

  DAF introduceert laadstations voor elektrische trucks en bestelauto’s

  DAF Trucks introduceert een volledig serie hoogwaardige oplossingen (foto's: DAF Trucks) DAF Trucks introduceert een complete serie hoogwaardige laadoplossingen voor zowel de toonaangevende DAF LF Electric en DAF CF Electric trucks als andere elektrische bedrijfsvoertuigen, inclusief bestelwagens. De Eindhovense truckfabrikant biedt een volledige range vaste… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven