Algemeen
ABB SWIFTI cobot
ABB introduceert twee nieuwe cobots. Het bedrijf verwacht een forse groei in dit segment (foto's: ABB)

ABB denkt dat acht van de tien bedrijven de komende tien jaar van plan zijn om meer gebruik te gaan maken van robots, vooral gedreven door de Corona-pandemie. Verwacht wordt dat de vraag naar cobots tussen 2020 en 2025 jaarlijks met gemiddeld 17 procent zal toenemen. ABB breidt daarom zijn portfolio cobots uit met de nieuwe cobot-families GoFa en SWIFTI. Deze bieden een hoger tilvermogen, hogere snelheden en vormen een aanvulling op het bestaande cobot-aanbod van ABB, bestaande uit de twee-armige YuMi-robot en de een-armige YuMi-variant.

In een internationaal onderzoek onder 1650 grote, kleine en middelgrote ondernemingen in Europa, de VS en China zegt 84 procent van de respondenten dat zij van plan zijn de komende tien jaar robotica in te voeren of het gebruik ervan uit te breiden. Voor 85 procent heeft de pandemie grote gevolgen gehad voor hun bedrijf en hun sector, waarbij COVID-19 de investeringen in automatiseringsoplossingen heeft gestimuleerd.

Repetitief en fysiek zwaar werk

Bijna de helft van de ondervraagde bedrijven (43 procent) zegt van plan te zijn robotica te gebruiken om de gezondheid en veiligheid van de werknemers op de werkplek te verbeteren.

Eenenvijftig procent zegt dat robots hen kunnen helpen de regels inzake tussenruimte beter na te leven, en meer dan een derde (36 procent) overweegt robotisering in te zetten om de kwaliteit van het werk voor de werknemers te verbeteren. Bovendien zei 78 procent van de algemene managers dat het moeilijk was personeel aan te trekken en te behouden voor repetitieve en fysiek veeleisende taken.

Eenvoudige inbedrijfsstelling

Collaboratieve robots zijn ontworpen om met mensen samen te werken zonder extra veiligheidsvoorzieningen, zoals veiligheidshekken. Tegelijkertijd zijn zij gemakkelijk in bedrijf te stellen en te bedienen. In 2019 werden wereldwijd meer dan 22.000 nieuwe cobots geïnstalleerd – een stijging van 19 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

ABB GoFa cobot
De nieuwe cobot GoFa veilig in actie

Ook groei industriële robots

Verwacht wordt dat de vraag naar collaboratierobots tussen 2020 en 2025 jaarlijks met gemiddeld 17 procent zal toenemen. Verwacht wordt dat de wereldwijde inkomsten tussen 2019 en 2025 zullen stijgen van naar schatting 0,7 miljard dollar tot ongeveer 1,4 miljard dollar.

De wereldwijde markt voor industriële robots zal naar verwachting groeien van ongeveer 45 miljard dollar in 2020 tot ongeveer 58 miljard dollar in 2023 (samengesteld jaarlijks groeipercentage van 9 procent).

Toenemende vraag automatisering

De krachtigere, beweeglijkere en veelzijdigere cobots zullen de groei van ABB versnellen in snelgroeiende segmenten zoals elektronica, gezondheidszorg, consumentengoederen, logistiek en food&beverage. Met deze nieuwe oplossingen komt ABB tegemoet aan de steeds toenemende vraag naar automatiseringsoplossingen in tal van bedrijfstakken.

Intuïtieve bediening

GoFa en SWIFTI zijn intuïtief in het gebruik, zodat klanten geen beroep hoeven te doen op opgeleide interne programmeurs met specialistische kennis. De cobots zijn binnen zeer korte tijd na installatie operationeel, zonder dat een speciale opleiding vereist is. Dit geeft industrieën met een laag automatiseringsniveau de kans om ten volle te profiteren van automatisering.

ABB SWIFTI
De nieuwe cobots, hier de SWIFTI, zijn eenvoudig te bedienen

De nieuwe cobots zijn ontworpen om bedrijven te helpen processen te automatiseren en werknemers te helpen bij taken zoals material handling, machinebediening, assemblage en verpakking. De cobots van de nieuwe generatie zijn ook geschikt voor gebruik in productiebedrijven, medische laboratoria, logistieke centra en magazijnen, evenals in werkplaatsen en kleine productiebedrijven.

Succesvolle YuMi-familie

De nieuwe GoFa- en SWIFTI-cobotfamilies bouwen voort op het succes van ABB’s YuMi-familie. Sinds de lancering van YuMi in 2015 heeft ’s werelds eerste echt collaboratieve robot bedrijven geholpen om belangrijke werkzaamheden veilig te automatiseren.

ABB YuMi Covid-19
YuMi wordt onder andere ingezet bij het analyseren van COVID-19 tests in laboratoria

Vandaag werken ABB’s YuMi cobots zij aan zij met mensen in fabrieken, werkplaatsen en laboratoria over de hele wereld, en voeren diverse taken uit zoals het vastschroeven en monteren van componenten, het maken van kleppen en USB-sticks, of het analyseren van COVID-19 tests in laboratoria.

Megatrends transformeren bedrijfsleven

Met de uitbreiding van haar Cobot-portfolio wil ABB niet alleen bestaande maar ook nieuwe gebruikers van robotica helpen de automatisering te versnellen in het licht van vier belangrijke megatrends die het bedrijfsleven transformeren. Ook wordt de automatisering in de nieuwe sectoren van de economie gestimuleerd.

Het gaat hierbij om Megatrends zoals: de individualisering van de behoeften van de klant, het tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten, de digitalisering en de toenemende onzekerheid ten gevolge van onvoorspelbare gebeurtenissen zoals de Corona-pandemie.

De uitbreiding van de portefeuille is in overeenstemming met de strategie van de business unit Robotics om zich te richten op snelgroeiende sectoren met innovaties om winstgevende groei te stimuleren.

 • Compacte en allround frequentieregelaar FR-E800 van Mitsubishi

  De Mitsubishi FR-E800 is een compacte en allround regelaar (Foto: Mitsubishi Electric) Mitsubishi Electric, in Nederland onder andere gedistribueerd door Hiflex Automatiseringstechniek, heeft een aantal compacte en allround frequentieregelaars FR-E800 in het assortiment. De frequentieregelaars uit de FR-E800 serie zijn gebaseerd op de technologie van… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft ook in het najaar een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied.… Lees verder →

 • ATS Transporttechnieken overgenomen door Veth Participations

  Met de overname wil Veth Participations ATS Transporttechnieken wereldmarktleider maken op het gebied van ‘Bag Emptying’, een nichesegment waarbinnen ATS op dit moment al een belangrijke speler is. (Foto: ATS) ATS Transporttechnieken uit Rijen is overgenomen door Veth Participations. Met de overname wil Veth Participations… Lees verder →

 • Compacte computers van OnLogic voor IoT en Edge computing

  De Karbon 400 serie heeft twee modellen: de compacte Karbon 410 met standaard IO en uitbreidingsmogelijkheden, en de Karbon 430 met extra uitbreidingsopties voor complexe IoT toepassingen. (Foto: OnLogic) OnLogic , fabrikant van industriële en robuuste computerhardwareoplossingen, introduceert de Karbon 400 serie computers. De twee… Lees verder →

 • Efficiënte IE5+-motoren optimaal geschikt voor levensmiddelenproductie

  Schaalbare aandrijfoplossingen, zoals de nieuwste IE5+-motoren, zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de levensmiddelenindustrie. (Foto: Nord Drivesystems) Nord Drivesystems heeft een motor ontwikkeld die geschikt is voor toepassing in de levensmiddelenindustrie: de IE5+-motor biedt optimale efficiëntie en milieubewustzijn voor toepassingen voor levensmiddelen. Maximale hygiëne… Lees verder →

 • Schaeffler opent duurzame fabriek voor e-mobility aandrijvingen

  De nieuwe fabriek in Szombathely is de eerste productiefaciliteit van Schaeffler die 100 procent is gewijd aan oplossingen voor elektromobiliteit. (Foto: Schaeffler) Schaeffler heeft een nieuwe productiefaciliteit geopend op zijn Szombathely-locatie in het westen van Hongarije. Hiermee creëert het bedrijf 150 nieuwe banen in e-mobility.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven