Algemeen
ABB SWIFTI cobot
ABB introduceert twee nieuwe cobots. Het bedrijf verwacht een forse groei in dit segment (foto's: ABB)

ABB denkt dat acht van de tien bedrijven de komende tien jaar van plan zijn om meer gebruik te gaan maken van robots, vooral gedreven door de Corona-pandemie. Verwacht wordt dat de vraag naar cobots tussen 2020 en 2025 jaarlijks met gemiddeld 17 procent zal toenemen. ABB breidt daarom zijn portfolio cobots uit met de nieuwe cobot-families GoFa en SWIFTI. Deze bieden een hoger tilvermogen, hogere snelheden en vormen een aanvulling op het bestaande cobot-aanbod van ABB, bestaande uit de twee-armige YuMi-robot en de een-armige YuMi-variant.

In een internationaal onderzoek onder 1650 grote, kleine en middelgrote ondernemingen in Europa, de VS en China zegt 84 procent van de respondenten dat zij van plan zijn de komende tien jaar robotica in te voeren of het gebruik ervan uit te breiden. Voor 85 procent heeft de pandemie grote gevolgen gehad voor hun bedrijf en hun sector, waarbij COVID-19 de investeringen in automatiseringsoplossingen heeft gestimuleerd.

Repetitief en fysiek zwaar werk

Bijna de helft van de ondervraagde bedrijven (43 procent) zegt van plan te zijn robotica te gebruiken om de gezondheid en veiligheid van de werknemers op de werkplek te verbeteren.

Eenenvijftig procent zegt dat robots hen kunnen helpen de regels inzake tussenruimte beter na te leven, en meer dan een derde (36 procent) overweegt robotisering in te zetten om de kwaliteit van het werk voor de werknemers te verbeteren. Bovendien zei 78 procent van de algemene managers dat het moeilijk was personeel aan te trekken en te behouden voor repetitieve en fysiek veeleisende taken.

Eenvoudige inbedrijfsstelling

Collaboratieve robots zijn ontworpen om met mensen samen te werken zonder extra veiligheidsvoorzieningen, zoals veiligheidshekken. Tegelijkertijd zijn zij gemakkelijk in bedrijf te stellen en te bedienen. In 2019 werden wereldwijd meer dan 22.000 nieuwe cobots geïnstalleerd – een stijging van 19 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

ABB GoFa cobot
De nieuwe cobot GoFa veilig in actie

Ook groei industriële robots

Verwacht wordt dat de vraag naar collaboratierobots tussen 2020 en 2025 jaarlijks met gemiddeld 17 procent zal toenemen. Verwacht wordt dat de wereldwijde inkomsten tussen 2019 en 2025 zullen stijgen van naar schatting 0,7 miljard dollar tot ongeveer 1,4 miljard dollar.

De wereldwijde markt voor industriële robots zal naar verwachting groeien van ongeveer 45 miljard dollar in 2020 tot ongeveer 58 miljard dollar in 2023 (samengesteld jaarlijks groeipercentage van 9 procent).

Toenemende vraag automatisering

De krachtigere, beweeglijkere en veelzijdigere cobots zullen de groei van ABB versnellen in snelgroeiende segmenten zoals elektronica, gezondheidszorg, consumentengoederen, logistiek en food&beverage. Met deze nieuwe oplossingen komt ABB tegemoet aan de steeds toenemende vraag naar automatiseringsoplossingen in tal van bedrijfstakken.

Intuïtieve bediening

GoFa en SWIFTI zijn intuïtief in het gebruik, zodat klanten geen beroep hoeven te doen op opgeleide interne programmeurs met specialistische kennis. De cobots zijn binnen zeer korte tijd na installatie operationeel, zonder dat een speciale opleiding vereist is. Dit geeft industrieën met een laag automatiseringsniveau de kans om ten volle te profiteren van automatisering.

ABB SWIFTI
De nieuwe cobots, hier de SWIFTI, zijn eenvoudig te bedienen

De nieuwe cobots zijn ontworpen om bedrijven te helpen processen te automatiseren en werknemers te helpen bij taken zoals material handling, machinebediening, assemblage en verpakking. De cobots van de nieuwe generatie zijn ook geschikt voor gebruik in productiebedrijven, medische laboratoria, logistieke centra en magazijnen, evenals in werkplaatsen en kleine productiebedrijven.

Succesvolle YuMi-familie

De nieuwe GoFa- en SWIFTI-cobotfamilies bouwen voort op het succes van ABB’s YuMi-familie. Sinds de lancering van YuMi in 2015 heeft ’s werelds eerste echt collaboratieve robot bedrijven geholpen om belangrijke werkzaamheden veilig te automatiseren.

ABB YuMi Covid-19
YuMi wordt onder andere ingezet bij het analyseren van COVID-19 tests in laboratoria

Vandaag werken ABB’s YuMi cobots zij aan zij met mensen in fabrieken, werkplaatsen en laboratoria over de hele wereld, en voeren diverse taken uit zoals het vastschroeven en monteren van componenten, het maken van kleppen en USB-sticks, of het analyseren van COVID-19 tests in laboratoria.

Megatrends transformeren bedrijfsleven

Met de uitbreiding van haar Cobot-portfolio wil ABB niet alleen bestaande maar ook nieuwe gebruikers van robotica helpen de automatisering te versnellen in het licht van vier belangrijke megatrends die het bedrijfsleven transformeren. Ook wordt de automatisering in de nieuwe sectoren van de economie gestimuleerd.

Het gaat hierbij om Megatrends zoals: de individualisering van de behoeften van de klant, het tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten, de digitalisering en de toenemende onzekerheid ten gevolge van onvoorspelbare gebeurtenissen zoals de Corona-pandemie.

De uitbreiding van de portefeuille is in overeenstemming met de strategie van de business unit Robotics om zich te richten op snelgroeiende sectoren met innovaties om winstgevende groei te stimuleren.

 • Zevende as van Rollon: extra maten voor kleine robots

  Rollon heeft zijn assortiment zevende assen uitgebreid met twee extra maten voor automatiseringstaken met een lager laadvermogen (foto: Rollon) Met de productlijn Seventh Axis biedt Rollon een uitgebreid portfolio van modulaire aluminium assen voor robottoepassingen. Nu is het assortiment uitgebreid met twee extra maten in… Lees verder →

 • ABB breidt met overname portfolio flexibele automatisering uit

  ABB neemt ASTI Mobile Robotics Group (ASTI) overnemen. Hiermee kan ABB een compleet portfolio aanbieden voor de volgende generatie van flexibele automatisering. (foto’s: ABB) ABB heeft aangekondigd dat het de ASTI Mobile Robotics Group (ASTI) zal overnemen, fabrikant van autonome mobiele robots (AMR). Hiermee wordt… Lees verder →

 • ABB introduceert geavanceerd HMI-scherm

  Met de Lite Panel introduceert ABB een geavanceerd HMI-scherm om tot 28 verschillende elektrische ABB-componenten te monitoren en besturen. (Foto: ABB) Met Lite Panel introduceert ABB een veilige, tijdbesparende en eenvoudig te installeren oplossing om tot 28 elektrische componenten te monitoren en besturen. Elektronische componenten,… Lees verder →

 • Voxan en Max Biaggi plannen nieuwe wereldrecordpoging

  Voxan en Max Biaggi bereiden een nieuwe recordpoging voor. (Foto: Venturi) Motorfietsfabrikant Voxan, onderdeel van Venturi, fabrikant van elektrische voertuigen, maakt zich op voor het veroveren van een nieuw snelheidsrecord. Na het vestigen 11 nieuwe records in november 2020, wordt de elektrische motorfiets Voxan Wattman… Lees verder →

 • Huisman schaalt 3D-printen van kraanhaken op

  De 3D-geprinte kraanhaken wegen elk 1700kg en hebben een hijsvermogen van 350mt (foto: Huisman) Huisman, leverancier van step-changing technische oplossingen, heeft geslaagde tests uitgevoerd met vier nieuwe 3D-geprinte 350mt kraanhaken op basis van strenge eisen en onder toezicht van de onafhankelijke certificerende autoriteit Lloyd’s Register.… Lees verder →

 • Schaeffler start productie van 2in1 elektrische assen in China

  De 2in1 elektrische as van Schaeffler integreert de reductietransmissie en de elektromotor in één compacte eenheid. (foto's: Schaeffler) Schaeffler begint met de productie van 2in1 elektrische assen in haar productiefaciliteit in Taicang, China. Het elektrische assysteem bestaat uit een elektromotor en een transmissie. De productiestart… Lees verder →

 • Siemens breidt motorportfolio voor procesindustrie uit

  Simotics XP-motoren van 0,25 tot 460 kW beschikbaar in gasgroepen IIB en IIC (foto: Siemens) De explosieveilige laagspanningsmotoren van de Simotics XP-serie van Siemens zijn nu beschikbaar in het gehele vermogensbereik van 0,25 tot 460 kW in gasgroepen IIB en IIC. Met hun premium efficiëntie… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven