Algemeen
ABB Food Safe aandrijvingen
De Food Safe producten van ABB zijn geschikt voor gebruik in de vlees-, gevogelte- en visverwerking en in zuilvelfabrieken, waar een hoog contaminatierisico bestaat (foto: ABB).

ABB heeft een compleet assortiment roestvaststalen IEC-motoren en compleet gemonteerde kogellager-eenheden ontwikkeld. Ze zijn speciaal bedoeld voor zware wash-down omgevingen, die vooral voorkomen waar hygiëne van groot belang is. De nieuwe producten zijn een aanvulling op de Food Safe familie van ABB, die al voor voedingsmiddelen veilige roestvast stalen NEMA-motoren en reductoren omvat.

Om dit risico en het voor desinfectie van de installaties noodzakelijke verbruik aan water en chemicaliën te reduceren, kunnen alle Food Safe producten gemakkelijk worden gereinigd. De gladde behuizingen bieden geen aangrijpingspunten voor vuil en bacteriën. Zelfs de typeplaatjes op de motoren en reductoren zijn beschreven met een laser om groeven en verdiepingen waarin zich verontreinigingen kunnen nestelen, te vermijden.

Food Safe familie

Voorzien van de modernste afdichtingssystemen bereikt de gehele Food Safe familie beschermingsklasse IP69 tegen binnendringend water. Met deze beschermingsklasse kunnen de producten met hoge druk worden gereinigd, zoals dat gangbaar is bij lokale Cleaning in Place (CIP) reinigingsmethoden. De volledig roestvast stalen constructie voorkomt corrosie.

De veiligheid van voedingsmiddelen en dranken heeft in deze tak van industrie de hoogste prioriteit. De producten van ABB helpen bij het handhaven van de hygiënestandaards en zijn bovendien ontworpen voor een lange levensduur. Dit leidt tot een verbetering van de betrouwbaarheid van de installaties en tot verlaging van de kosten.

Motoren en kogellagers

De wikkelingen van de roestvast stalen IEC-motoren zijn ingekapseld en houden het in agressieve reinigingsprocessen daarom langer uit dan conventionele producten. Afdekkappen waarin zich voedingsmiddelendeeltjes en bacteriën kunnen verzamelen zijn ook niet meer nodig. De RVS IEC-motoren voldoen aan rendementsklasse IE3, verbruiken weinig energie en maken weinig lawaai. Ze zijn leverbaar is het vermogensbereik van 0,18 tot 7,5 kW, in twee- tot zespolige uitvoering, voor 230 V tot 690 V bij 50 Hz of 60 Hz.

De Dodge Food Safe kogellager-eenheden zijn volgens ABB de eerste industriële lages die ook zonder eindkappen voldoen aan beschermingsklasse IP69. Het lagerinzetstuk bestaat volledig uit roestvast staal en biedt in combinatie met de KleenTec coating een uitstekende bescherming tegen corrosie. De Food Safe kogellagers zijn beschikbaar in verschillende typen behuizingen, voor asdiameters van 20 mm (1/2″) tot 50 mm (1 15/16″).

ABB biedt zijn complete Food Safe assortiment voor klanten en installatiebouwers voor de voedingsmiddelenindustrie wereld aan in inch- en metrische maten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven