Algemeen
Hitachi Construction machinery ABB trolley mines
ABB en Hitachi Construction Machinery gaan samenwerken op het gebied van duurzame mijnbouw (foto: ABB)

Gaat de mijn-dumptruck aan de bovenleiding? Als het aan ABB en Hitachi Construction Machinery ligt wel. Beide bedrijven hebben een intentieverklaring ondertekend om hun expertise te delen en samen oplossingen op de markt te brengen die de uitstoot van broeikasgassen, geassocieerd met zware machines in de mijnbouw, verminderen. Zo wordt er al succesvol geëxperimenteerd met elektrische dumptrucks aan de bovenleiding.

Beide bedrijven gaan de mogelijkheden onderzoeken om ABB’s oplossingen op het gebied van elektrificatie, automatisering en digitalisering toe te passen op de mijnbouwtrucks en graafmachines van Hitachi Construction Machinery. Dit als onderdeel van bredere inspanningen met mijnexploitanten om alle processen van de mijn tot aan de haven te elektrificeren. ABB heeft op dat gebied meer dan 130 jaar ervaring.

Mijnbouw kan duurzamer

Hitachi Construction Machinery brengt expertise in op het gebied van bestuurderloze bediening en andere arbeidsbesparende technologieën. Het doel van de gecombineerde oplossingen is de efficiëntie en flexibiliteit van de klanten te verbeteren, waardoor deze bij kunnen dragen aan een vermindering van de CO₂-uitstoot en het tot stand brengen van een duurzamere samenleving. De samenwerking met Hitachi Construction Machinery is een van de vele die ABB met OEM’s wil ontwikkelen om de overgang naar volledig elektrische mijnexploitatie te versnellen. 

ABB Hitachi mines
Veel dump-trucks en mijngravers hebben een dieselelektrische aandrijving (foto: Hitachi Construction Machinery)

Elektrificatie en automatisering

“ABB roept op tot meer samenwerking tussen OEM’s en technologiebedrijven om de ontwikkeling van nieuwe emissiereducerende systemen te versnellen, met elektrificatie en automatisering van de hele mijnexploitatie als doel. Wij zijn bereid om meer met OEM’s samen te werken om een gemeenschappelijke aanpak voor de markt tot stand te brengen. Maar ook door strategische samenwerking oplossingen te bieden die een duurzame maatschappij mogelijk kunnen maken en mijnbouwactiviteiten meer verantwoordelijker kunnen maken,” aldus Joachim Braun, Division President, Process Industries, ABB. “Nieuwe emissie-reducerende technologieën kunnen de energie-intensieve mijnindustrie transformeren om zo een nog productievere, maar ook duurzame toekomst te bereiken.”

Co-creatie van oplossingen noodzakelijk

ABB heeft veel ervaring in de mijnbouwindustrie en levert complete elektrificatie-, automatiserings- en digitale oplossingen, industrie-specifieke producten en lifecycle services in elke fase van de mijnbouwcyclus.

ABB dump truck electrification
ABB heeft de nodige expertise in huis voor de elektrificatie en energievoorziening via bovenleidingen (bron: ABB)

“Vandaag ligt de uitdaging van onze klanten op het vlak van de elektrificatie van de mijntrucks en de tijd om te veranderen is nu aangebroken. Maar niemand kan deze transformatie alleen tot stand brengen. Co-creatie van oplossingen met OEM’s en mijnbouwbedrijven is nodig om elektrificatie met succes in mijnen te integreren”, aldus Max Luedtke, ABB’s Global Head of Mining.

Gedigitaliseerde portefeuille

De digitale toepassingen van ABB maken gebruik van geavanceerde data-libraries en softwareoplossingen om de complexiteit van het proces te verminderen en kunnen worden geïntegreerd met bestaande apparatuur en technologie. ABB Ability MineOptimize is een gedigitaliseerde portefeuille van aangesloten oplossingen die nu al wereldwijd de energie-efficiëntie, de productiviteit en de optimalisatie van CAPEX en OPEX van dag- en ondergrondse mijnen verbetert.

De overeenkomst tussen ABB en Hitachi Construction Machinery werd vorige week op 22 maart 2021 ondertekend door Joachim Braun, Division President, Process Industries, ABB Ltd. en Sonosuke Ishii, President van Mining Group, Senior Vice President en Executive Officer.

Gedeelde visie op mijnbouw

“Deze samenwerking zal de twee bedrijven in staat stellen om effectiever te werken aan onze gedeelde visie op mijnbouw,” zei Sonosuke Ishii, President van Mining Group, Senior Vice President en Executive Officer bij Hitachi Construction Machinery Co., Ltd. “We zijn verheugd over de samenwerking met ABB nu we onze inspanningen blijven investeren in de introductie van milieuvriendelijke technologieën en systemen voor de mijnbouwindustrie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • KTR Sinulastic koppeling

  Nieuwe serie torsieflexibele koppelingen uit denktank KTR

  Nieuwe koppelingen uit de KTR-Denktank. Links de Sinulastic bouwvorm A; rechts de Sinulastic bouwvorm B (foto: KTR Systems) Met de Sinulastic introduceert KTR een nieuwe serie uiterst torsieflexibele schotelkoppelingen die zijn ontwikkeld voor gebruik in hoofdaandrijvingen van dieselmotoren voor stroomgeneratoren (zogenaamde gen-sets), zware bouwmachines, compressoren,… Lees verder →

 • Festo duurzaamheid

  Festo: omzetdaling in 2020 maar sterk herstel verwacht in 2021

  Digitalisering en AI zijn bepalend voor de productontwikkeling met slimme en intelligente producten en maken energie-efficiëntie en duurzaamheid binnen klantenoplossingen mogelijk (foto's: Festo) In het boekjaar 2020 had de Festo Group vanwege de pandemie te maken met een omzetdaling van 7,5%. Desondanks heeft Festo het… Lees verder →

 • Parker ISOBUS ProDisplay

  Full-version ISOBUS Task Controller-software Parker voor landbouwmachines

  De Parker Pro Display HMI-displaymodule staat vol ISOBUS Suite-apps (bron: Parker Hannifin) Parker Hannifin breidt zijn ISOBUS Suite-software uit met de lancering van de volledige versie van hun ISOBUS-taakcontrollersoftware (TC) voor gestandaardiseerd werkbeheer van landbouwmachines zoals tractoren, rooimachines en andere zelf-aangedreven machines. ISOBUS TC fungeert… Lees verder →

 • Turck hellingsensoren

  Turck introduceert dynamische hellingsensoren

  De gecombineerde MEMS- en gyroscooptechnologie in de hellingsensoren van Turck zorgen voor betrouwbare meetresultaten. (Foto: Turck) In zijn nieuwe generatie hellingsensoren heeft Turck het versnellingsmeetproces (MEMS) gecombineerd met gyroscooptechnologie zodat schokken en trillingen veel effectiever kunnen worden onderdrukt dan met conventionele signaalfilters. De enkelvoudige en… Lees verder →

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

 • Lenze simulatie 1

  Van simulatie tot virtuele inbedrijfstelling

  Lenze heeft enkele hiaten opgevuld tussen de digitale engineeringsmogelijkheden bij het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van machines en installaties. (Foto's: Lenze) Industrie 4.0 is nauw verbonden met de digitale tweeling. Maar de mate van standaardisatie van de afzonderlijke ontwikkelingstools momenteel is nog laag.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven