Algemeen

Aandrijving voor kogelmolen

aandrijving voor kogelmolen
WEG heeft frequentiegeregelde laagtoerige synchrone motoren voor kogelmotors getest (foto: WEG).

WEG heeft met succes laagtoerige synchrone motoren, aangedreven door frequentieomvormers, getest voor gebruik in zogeheten ‘ring geared mills’. Door onder andere de complexiteit worden deze grote machines doorgaans individueel getest. Bij dit project echter de volledige eenheid als totaalsysteem voor verzending getest om de bedrijfszekerheid van de kogelmolen te garanderen, zoals vereist door de toepassing.

De installatie maakt deel uit van een omvangrijke opdracht voor elektrische aandrijvingen voor kogelmolens en semi-autogene maalmolens (SAG) met dubbel en enkel tandwiel. Autogeen vermalen betekent dat het erts in wezen zichzelf fijnmaalt. Dergelijke kogelmolens worden gebruikt voor het malen en verbrijzelen van mijnerts in een grote, roterende trommel.

Het project omvatte tevens de installatie van een bypass op panelen. Het productenaanbod van WEG voor molens in de mijn- en cementindustrie omvat inductie-, synchrone en sleepringrotormotoren aangedreven door frequentieomvormers of regelbare weerstanden in geval van een constante snelheid voor molens met enkel of dubbel tandwiel met lastverdeling. Momenteel biedt WEG synchrone machines aan tot 110 MW, geschikt voor tal van toepassingen op de wereldmarkt.

Aandrijving voor kogelmolen

Het laboratorium van WEG is uitgerust met moderne instrumenten en testsystemen. Er werden over een periode van vier weken tests uitgevoerd op twee dertigpolige synchrone motoren van 4700 kW, in tegenschakeling met elkaar verbonden en rechtstreeks op de as gekoppeld. Ze werden aangestuurd door MVW01 middenspanning frequentieomvormers die een stroom produceerden van 1178 A bij 3,3 kV met behulp van een phase-shifting transformator.

De installatie werd getest bij volledige belasting en leverde een koppel van 250.000 Nm aan de motoras, wat meteen werd geregistreerd als de hoogste testbelasting ooit gerealiseerd door een fabrikant van elektrische apparatuur op het zuidelijke halfrond.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven