Algemeen
Continental Dannenberg
Bij de ontwikkeling van de riemen hebben de ingenieurs van Continental gebruik gemaakt van twee beproefde tandriemtechnologieën en deze optimaal gecombineerd (foto's: Continental/Goldwind)

Continental rust windmolens van de Chinese windturbinefabrikant Xinjiang Goldwind Science and Technology uit met aandrijfriemen. De riemen, die in de Duitse vestiging in Dannenberg worden geproduceerd, hebben een gepatenteerd ontwerp dat uniek is en zorgen ervoor dat de rotorbladen op elk moment kunnen worden afgesteld, zelfs zonder gebruik te maken van tandwielen en hydrauliek.

Bij de ontwikkeling van de riemen hebben de ingenieurs van Continental gebruik gemaakt van twee beproefde tandriem-technologieën en deze optimaal gecombineerd. Om aan de vraag van het Chinese bedrijf naar meer dan 100 kilometer aandrijfriemen per jaar te kunnen voldoen, heeft Continental in 2018 al ongeveer 2 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe fabriek op de locatie in Nedersaksen.

Efficiënt alternatief voor tandwielkasten

Goldwind is een van de weinige leveranciers op de markt die gebruik maakt van een tandwielloze aandrijving voor de vleugelverstelling, die van belang is om flexibel te kunnen reageren op veranderende windkrachten.

“Goldwind vertrouwt op tandriemen,” zegt Rolf Marwede, die leiding geeft aan de Continental site in Dannenberg. “Dit heeft een aantal voordelen: Het systeem is minder complex aan de bovenkant van de gondel, en is daardoor minder gevoelig voor trillingen en storingen. Bovendien zijn onze riemen zeer slijtvast en duurzaam.”

Onderhoudsarm

De tandriemen van Continental hebben geen olie nodig voor de smering, zijn over het algemeen zeer onderhoudsarm en zijn bovendien grotendeels bestand tegen corrosie. Dit laatste is een groot voordeel, vooral bij offshore windturbines, in vergelijking met conventionele metalen constructies die permanent worden blootgesteld aan zoutwaterlucht.

“Een eenvoudiger ontwerp met aandrijfriemen is ook op de lange termijn kosten-effectiever en efficiënter dan tandwielkasten”, zegt Marwede. Een snelle vervanging in geval van een defect is net zo eenvoudig, aangezien alleen de riem wordt vervangen, niet de gehele transmissie.

Bijzonder slijtvast

Voor Goldwind was het belangrijk om een onderhoudsarm en eenvoudiger alternatief voor de conventionele tandwielkast te ontwikkelen. De gekozen riemoplossing paste precies in het profiel en is gebaseerd op de Synchrodrive-technologie van Continental: in de riem worden verzinkte staalkabels verwerkt, die zijn ingekapseld in polyurethaan waarvan de tanden en de riem zijn gemaakt. Polyurethaan wordt beschouwd als bijzonder slijtvast.

Speciaal weefsel

De twee tegengestelde legrichtingen van de staalkabels en hun strengen resulteren in neutrale loopeigenschappen, waardoor de banden uiterst veerkrachtig zijn. Ongeveer 12 miljoen buigcycli zijn niet ongewoon. Wat de riemen van Goldwind echter zo bijzonder maakt, is het speciale weefsel dat bij Continental in Northeim wordt geproduceerd. Hier gebruikt de specialist voor aandrijfriemen zijn knowhow uit de Synchrochain technologie.

“Het weefsel vermindert de slijtage en het lawaai en geeft de tandriem een veel stabielere structuur. Zo kunnen we de prestaties van de riem nog verder verhogen”, legt Marwede uit. Het weefsel versterkt de tanden en verbetert het inloopgedrag, wat weer ten goede komt aan de efficiëntie. “Het komt erop neer dat we hier twee productgroepen samenbrengen en zo de ideale oplossing voor de Goldwind-toepassingen hebben ontwikkeld.”

Competence Center Dannenberg

Continental produceert de banden voor Goldwind op de locatie Dannenberg, een competentiecentrum voor de productie van polyurethaan riemen binnen het bedrijf. Het technologiebedrijf heeft hiervoor vorig jaar een nieuwe installatie geïnstalleerd. De nieuwe, in 2017 gebouwde hal, waar de fabriek in bedrijf is, biedt ruimte voor verdere productie-uitbreidingen.

“Wij kunnen zowel Synchrodrive als Synchrochain banden op één locatie aanbieden en beide producttypes combineren – net als bij de Goldwind-toepassing. Dit is uniek – en maakt ons een veel krachtiger partner”, vat Marwede samen.

Ideale aanvulling op andere energiebronnen

Continental ziet haar partnerschap met Goldwind als een belangrijke pijler om de thema’s duurzaamheid en het behoud van de grondstoffen nog meer in de schijnwerpers te zetten. Naast aandrijfriemen levert het bedrijf ook lagerelementen, folies die de rotorweerstand verminderen en hydraulische leidingen aan de windturbinefabrikant.

Windturbines worden beschouwd als schoon en de daaruit opgewekte windenergie is een ideale aanvulling op andere energiebronnen. Eind 2019 waren er wereldwijd windturbines met een totaal vermogen van ongeveer 650 GW (GigaWatt) geïnstalleerd. Ter vergelijking: 40 GW zou genoeg zijn om alle Duitse huishoudens van elektriciteit te voorzien. Met een geïnstalleerde capaciteit van ruim 200 GW is China veruit de grootste windmarkt ter wereld.

 • Mercedes-Benz en Grob-Werke werken samen aan toekomstige accugeneraties

  Mercedes-Benz en Grob-Werke gaan samenwerken op het gebied van systeemtechnologie die benodigd is om de toekomstige accugeneraties te produceren. (Foto's: Daimler) Mercedes-Benz intensiveert de samenwerking met Grob-Werke op het gebied van systeemtechnologie die benodigd is om de toekomstige accugeneraties te produceren. Het merk versterkt daarmee… Lees verder →

 • Doorbraak bij het 3D-printen van sensoren

  Demonstratiemodel van een sensor op maat in verschillende productiefasen: CAD-concept (linksboven), na integratie van de elektronische componenten (rechtsboven) en als een afgewerkt demonstratiemodel (onder). Bron: Fraunhofer IPA 3D-printen wint aan terrein in de industriële productie. De integratie van elektronische componenten en de productie van op… Lees verder →

 • Nieuw bij Mparts: actuatoren met geïntegreerde besturing (EasyE-i)

  De nieuwe “intelligente” in-line actuator Het pakket actuators met ingebouwde besturing bestaat uit 3 nieuwe ‘in-lijn’ modellen (easyE 35i, 50i en 60i). De EasyE-i modellen zijn allen uitgevoerd met een geïntegreerde besturing. Met behulp van de besturing kunnen deze actuatoren via de seriële poort RS485-aansluiting… Lees verder →

 • Rolls-Royce levert 2,5 MW generator voor hybride-elektrische vliegen

  De generator Van Rolls-Royce vormt het hart van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart (foto: Rolls-Royce plc) Rolls-Royce heeft aangekondigd dat de generator die het hart zal vormen van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart, voor installatie is aangekomen… Lees verder →

 • Baanbrekend initiatief voor autonome treinen stap dichter bij realisatie

  Het doel van het baanbrekende wereldwijde autonome treinontwikkelingsproject is om volledig nieuwe spoorvervoersdiensten te creëren en zelfs de hoeveelheid spoorvervoer te verdubbelen. (Foto's: Proxion) Een grensverleggend wereldwijd project voor de ontwikkeling van autonome treinen in Finland gaat de testfase in. Doel is om volledig nieuwe… Lees verder →

 • Schaeffler versterkt zijn serviceactiviteiten door overname Bega

  Schaeffler en Bega combineren hun expertise om de Industrie 4.0 service oplossingen te laten groeien. (Foto's: Schaeffler) Schaeffler heeft Bega International (Bega) overgenomen, fabrikant van speciaal gereedschap voor montage en demontage van wentellagers. De overname markeert een nieuwe stap in de uitbreiding van Schaeffler’s lifecycle… Lees verder →

 • ASi BACnet/IP-controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3

  ASi BACnet/IP-controller BWU4001 met geïntegreerde veiligheidseenheid van Bihl+Wiedemann (Foto: Bihl+Wiedemann) Minder brandbelasting door duidelijk minder kabels, geringe installatie-inspanningen, vrije keuze van netwerktopologie en veiligheidstechniek aan boord – de BTL-gecertificeerde ASi BACnet/IP Controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3 (BWU4001) van Bihl+Wiedemann combineert de voordelen van BACnet,… Lees verder →

 • Webinars Eisma Media Groep

  Hulp nodig bij een webinar?

  Overweegt u zelf een webinar of online sessie met uw klanten te organiseren, maar kunt u nog hulp gebruiken bij de werving, techniek en/of inhoud? De Eisma Media Groep helpt graag, of het nu gaat om een uitzending vanuit huis of een webinar in onze… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven