Algemeen
Het 3DExperience Lab van Dassault Systèmes lanceert in samenwerking met startups en de maakindustrie een serie projecten die als doel hebben snel nieuwe medische oplossingen in de strijd tegen COVID-19 te ontwikkelen (bron: Dassault Systèmes)

Het 3DExperience Lab van Dassault Systèmes lanceert in samenwerking met startups en de maakindustrie een serie projecten die als doel hebben snel nieuwe medische oplossingen in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19) te ontwikkelen. De startups en maakbedrijven kunnen hierbij gebruik maken van de mogelijkheden die het 3DExperience-platform van Dassault Systèmes biedt als het gaat om de samenwerking tussen disciplines als inkoop, ontwerp, engineering en productie.

De nieuw ontwikkelde producten zullen zo snel mogelijk aan ziekenhuizen beschikbaar worden gesteld. Ook kan op deze manier de fabricage van cruciale reserve-onderdelen voor bijvoorbeeld beademingsapparatuur en de productie van beschermende maskers via lokale fabrikanten worden georganiseerd. 

Binnen het 3DExperience Lab is een korte tijd een speciale commissie opgezet die ideeën en voorstellen van startups en andere partijen beoordeelt voor het ontwikkelen van nieuwe oplossingen die kunnen helpen in de strijd tegen het coronavirus. Startups worden hierbij onder andere geselecteerd via data intelligence dashboards in 3DExperience-platform.

Incubator-netwerk

Ook kunnen startups via de speciale marktplaats die op het platform beschikbaar is snel toeleveranciers vinden, evenals partners binnen het incubator-netwerk van het 3DExperience Lab. De startende ondernemingen kunnen gebruik maken van de op collaborative engineering gerichte applicaties die op het 3DExperience-platform beschikbaar zijn.

Ondersteuning mentoren

Deskundigen vanuit Dassault Systèmes nemen bovendien deel aan een speciaal mentor-programma om de startups en makers te helpen hun oplossingen zo snel mogelijk klaar te maken voor daadwerkelijk gebruik in ziekenhuizen.

Complexiteit en kosten terugdringen

Engineers, ontwerpers, fabrikanten, wetenschappers, makers en zogeheten ‘fabbers’ in Nederland, Engeland, Frankrijk, India en de Verenigde Staten – en binnenkort ook andere landen – gebruiken inmiddels al het 3DExperience-platform om gezamenlijk oplossingen te ontwikkelen die belangrijke knelpunten kunnen oplossen. Denk aan 3D printing van reserve-onderdelen voor medische apparatuur en het snel ontwikkelen en produceren van beschermende maskers en ventilatoren voor ziekenhuizen.

Tal van ontwerpen en projecten worden inmiddels via het platform van Dassault Systèmes met elkaar gedeeld. Daarnaast worden oplossingen voor specifieke engineering-uitdagingen snel en efficiënt met elkaar gedeeld, zodat andere deelnemers aan het platform deze kunnen checken en beproeven.

Wereldwijd gebruik van open design

Dassault Systèmes sponsort inmiddels wereldwijd meerdere ‘challenges’. Denk aan het OpenSourceVentilator-project en Montreal Code Life Challenges. Het concern ondersteunt de deelnemende ontwerpers en engineers door hen toegang te bieden tot de SolidWorks xDesign online-omgeving. Hierdoor kunnen zij snel nieuwe oplossingen ontwikkelen. Bovendien werken experts op het gebied van Simulia nauw samen met wetenschappers om snel simulaties te kunnen opzetten rond nieuwe oplossingen voor onder andere beademingsapparatuur en maskers.

Mensen, projecten en productie verbinden

Het 3DExperience-platform omvat een wereldwijd overzicht van ziekenhuizen, fabrieken en zogeheten ‘fab labs’. Hierdoor is het zeer eenvoudig om de juiste mensen en projecten aan lokale productiefaciliteiten te koppelen. Doordat de betrokken mensen en bedrijven toegang hebben tot de 3DExperience Marketplace kan productiemanagement snel en efficiënt online worden aangepakt. Ook kunnen engineers en manufacturers hierdoor nauw samenwerken om de productie van cruciale onderdelen of ontwerpprojecten zo snel mogelijk op gang te brengen. Op die manier zijn lokale ziekenhuizen sneller te voorzien van reserve-onderdelen en dergelijke.

Kijk voor meer informatie over de COVID19 community die Dassault Systèmes heeft opgezet op https://go.3ds.com/opencovid19.

 • ABB verwerft grote order voor levering van frequentieomvormers aan ProRail

  ABB verwerft de opdracht voor een grootschalige levering van frequentieomvormers aan ProRail. (Foto: ABB) ABB gaat de bestaande statische frequentieomvormers van spoorwegbeheerder ProRail vervangen door 300 toekomstbestendige UPS-systemen. Deze zijn ontwikkeld voor een hoge efficiëntie, lagere energiekosten, milieu-impact en cost of ownership en verminderde downtime.… Lees verder →

 • Video conferences en IoT: de toekomst van virtuele vergaderingen

  Covid-19 heeft zich in bijna alle landen verspreid en overschrijdt alle menselijke grenzen van een provinciaal, spiritueel en sociaal wezen. Om de verspreiding te vertragen en te beheersen, hebben verschillende landen landelijke afsluitingen en reisverboden opgelegd om grote bijeenkomsten te vermijden en menselijke migratie te… Lees verder →

 • Eltrex Motion treedt toe tot Brainport Industries

  Eltrex Motion levert diverse soorten aandrijvingen, ook op klantwens aangepast (foto: Eltrex Motion) Eltrex Motion, specialist in aandrijf- en positioneertechniek en onderdeel van de internationale Eight Lakes group, is lid geworden van Brainport Industries. Dit ecosysteem bundelt de krachten van toeleveranciers in de maakindustrie voor… Lees verder →

 • Nationale Aandrijftechniekdag Faulhaber

  ‘Micromotoren steeds kleiner en in andere bouwvormen’ (+video)

  Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag op 2 november verzorgt Faulhaber de presentatie ‘DC micromotors, best practice’ (foto: Richard Kok) Robotisering en miniaturisering in de aandrijftechniek zetten door. Dat betekent dat micromotoren steeds kleiner worden en andere bouwvormen krijgen. Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag gaat Faulhaber dieper in… Lees verder →

 • Nationale Aandrijftechniekdag 2021

  ‘De motor als sensor biedt onbegrensde mogelijkheden’ (+video)

  De motor als sensor komt aan bod tijdens de presentatie van Bosch Rexroth tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag (foto: Richard Kok) De data die motoren in de aandrijftechniek leveren, bieden onbegrensde mogelijkheden. Met de feedback kunnen we prestaties verbeteren, onderhoud voorspellen en crashes analyseren en zelfs… Lees verder →

 • 3D-printen met hoge herhaalbaarheid dankzij technologie van B&R

  Roboze gebruikt B&R-technologie om zijn 3D-printer te integreren in de industriële productie. (Foto: B&R Industrial Automation) Roboze heeft zijn Argo 500 3D-printer uitgerust met technologie van B&R. Het brengt hiermee de mogelijkheden van additive manufacturing naar het industriële productieproces. De Argo 500 biedt een hoge… Lees verder →

 • Pilz biedt advies en ondersteuning voor AGV’s

  Pilz biedt advies en ondersteuning bij het uitvoeren van veilige toepassingen met autonome transportvoertuigen. (Foto: Pilz) Pilz biedt met zijn servicepakket advies en ondersteuning bij het uitvoeren van veilige toepassingen met bestuurderloze transportvoertuigen (AGV’s). Het aanbod van Pilz begint bij de ontwikkeling van veiligheidsconcepten in… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven