Algemeen

3D printmateriaal voor voedingsmiddelentechnologie

Igus 3D printmateriaal
Met het Iglidur I150 tribofilament, kunnen smeermiddel- en onderhoudsvrije componenten worden geprint, onder andere voor veilig intern transport in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. (Bron: Igus)

Het 3D printmateriaal Iglidur I150 van Igus is goedgekeurd voor contact met levensmiddelen volgens de EU regelgeving 10/2011. Door de certificatie van dit tribofilament kunnen gebruikers hun eigen componenten in bewegende toepassingen op maat printen, goedgekeurd voor direct contact met levensmiddelen en cosmetica . Het materiaal is smeermiddel- en onderhoudsvrij.

Met het gecertificeerde Iglidur I150 tribofilament kunnen smeermiddelvrije speciale componenten voor de levensmiddelenindustrie snel en kosten-effectief worden geproduceerd. Het materiaal kan worden verwerkt op elke 3D-printer waar de matrijstemperatuur kan worden ingesteld op 250°C.

3D printmateriaal

Omdat de high-performance kunststof een geringe inkrimping kent, kan het ook worden verwerkt op 3D-printers die geen verwarmde printplaat hebben. In dit geval wordt de Igus zelfklevende folie geadviseerd als basis voor het printbed om een goede hechting te waarborgen.

Iglidur I150 is veelzijdig en daarom interessant voor veel sectoren. Volgens Igus is dit het gemakkelijkste tribofilament om mee te werken. Het materiaal kent een goede slijtvastheid bij oppervlakte-snelheden tot maximaal 0,2 m/s. In het Igus testlaboratorium, liet iglidur I150 een veel betere slijtvastheid zien vergeleken met de klassieke 3D-printmaterialen, en dat voor een groot aantal verschillende parameters.

Smeermiddelvrije slijtdelen

Behalve Iglidur I150 biedt Igus vijf andere smeermiddel- en onderhoudsvrije Iglidur tribofilamenten voor een uitgebreid scala aan toepassingen, bijvoorbeeld daar waar een permanente belasting of chemische bestendigheid is vereist. Ze worden alle gekenmerkt door een hoge slijtvastheid en zijn tot vijftig keer slijtvaster dan standaard materialen voor het 3D-printen.

Printen met deze tribofilamenten is een optie bij de productie van complexe bewegende componenten die onderhevig zijn aan slijtage in mallen en voorspanning, in kleine series en in speciale machinebouw. Voor klanten die niet beschikken over hun eigen 3D-printer, biedt Igus een 3D-printing service voor slijtdelen, gemaakt van zowel Iglidur tribofilament als het lasersintermateriaal Iglidur I3. Klanten kunnen hun data uploaden, het materiaal kiezen en hun individuele onderdeel direct online bestellen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven