Algemeen
De Cupra e-Racer is ’s wereld eerste volledig elektrisch aangedreven toerwagen (foto's; Cupra)

Het Spaanse merk Cupra, een speciale divisie van Seat, opende onlangs haar Cupra Garage in Barcelona. Daar werden twee raceauto’s onthuld voor de TCR en ETCR kampioenschappen. In aanloop naar het debuut van deze Spaanse racers heeft Cupra volop getest met 3D-geprinte componenten om het ontwikkelingsproces te versnellen.

Het mag bijzonder genoemd worden, dat Cupra twee raceversies presenteert, eentje conventioneel met een krachtige benzinemotor, de andere beschikt over vier elektromotoren. Cupra Racing Director Jaime Puig: “Beide auto’s zijn ontworpen en ontwikkeld om op het hoogste niveau te acteren en de teams die ze runnen een competitief alternatief te bieden. De twee racers zijn ontwikkeld in lijn met het technisch reglement en de bijbehorende vereisten voor de TCR- en ETCR-kampioenschappen.”

500 kW, 960 Nm, vier elektromotoren

De Cupra e-Racer is ’s wereld eerste volledig elektrisch aangedreven toerwagen. Met een piekvermogen van 680 pk (500 kW) en een maximumkoppel van liefst 960 Nm uit vier elektromotoren, een eentraps-transmissie en een watergekoeld, 65 kWh batterijpakket, herdefinieert deze elektrische Cupra e-Racer de autosport.

9.000 mobiele telefoons

Een accu van 450 kilo is de spil waar het bij de CUPRA e-Racer om draait. Het accupack is goed voor een derde van het totale gewicht van de elektrisch aangedreven raceauto, wat een uitdaging vormde bij de ontwikkeling van dit model. De accu bepaalt namelijk het volledige ontwerp en de positie van de overige onderdelen.

Hij bevindt zich zo laag mogelijk, zodat het zwaartepunt dichter bij de grond ligt en de dynamiek van de auto wordt verbeterd. Het accupack bestaat uit 23 panelen met in totaal 6.072 batterijcellen, die hetzelfde vermogen genereren als 9.000 mobiele telefoons die tegelijkertijd zijn aangesloten.

Energiebeheer

Dankzij de hoogwaardige techniek gaat er bij de CUPRA e-racer geen energie verloren. De racer beschikt over een systeem dat energie terugwint als de coureur remt of wanneer de auto vertraagt. Het stuur van de CUPRA e-Racer heeft een display dat de bestuurder en ingenieurs informeert over zaken als de voertuigprestaties van dat moment. Op die manier kan de energie tijdens de race worden beheerd.

3D printing verkort ontwikkelproces

3D-printing biedt aanzienlijke voordelen. De belangrijkste is de productie van een groot aantal onderdelen in korte tijd. Op die manier kunnen op efficiënte wijze uiteenlopende designs worden getest en beoordeeld in de windtunnel, en kunnen er sneller stappen in het ontwikkelingsproces worden gezet.

“Bij de ontwikkeling van de Cupra Leon Competición hebben we voor de centrale bedieningsmodule op het stuur, de ventilatieopeningen in de motorkap, de buitenspiegels en de koeling voor de remmen en de motor gebruikgemaakt van 3D-geprinte onderdelen,” licht Xavi Serra, hoofd technische ontwikkeling bij Cupra Racing, toe. Deze componenten werden voor de nieuwe raceauto geproduceerd met behulp van HP’s Jet Fusion 5200 3D-printer voor industriële toepassingen.

Zestraps racetransmissie

Het kloppende hart van de benzineversie, de Cupra Leon Competición, is een 2,0-liter turbo-benzinemotor die goed is voor 250 kW/340 pk bij 6.800 tpm en een koppel van 410 Newtonmeter dat gedurende het grootste deel van het toerengebied voorhanden is. De krachtbron is gekoppeld aan een sequentiële zestraps racetransmissie. Die combinatie brengt de Leon Competición in slechts 4,5 seconden van 0-100 km/u, en vervolgens naar een top van 260 km/u.

Sneller testen en doorontwikkelen

Zoals het een raceauto betaamt kan de laatste ontwikkelingsfase maar op één plek plaatsvinden: op het circuit. Specifiek voor de 3D-geprinte onderdelen voor de Cupra Leon Competición gebeurde dat op het circuit van Portimao in Portugal. De resultaten waren uitstekend, en in sommige gevallen zelfs verrassend.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven