Algemeen
De Cupra e-Racer is ’s wereld eerste volledig elektrisch aangedreven toerwagen (foto's; Cupra)

Het Spaanse merk Cupra, een speciale divisie van Seat, opende onlangs haar Cupra Garage in Barcelona. Daar werden twee raceauto’s onthuld voor de TCR en ETCR kampioenschappen. In aanloop naar het debuut van deze Spaanse racers heeft Cupra volop getest met 3D-geprinte componenten om het ontwikkelingsproces te versnellen.

Het mag bijzonder genoemd worden, dat Cupra twee raceversies presenteert, eentje conventioneel met een krachtige benzinemotor, de andere beschikt over vier elektromotoren. Cupra Racing Director Jaime Puig: “Beide auto’s zijn ontworpen en ontwikkeld om op het hoogste niveau te acteren en de teams die ze runnen een competitief alternatief te bieden. De twee racers zijn ontwikkeld in lijn met het technisch reglement en de bijbehorende vereisten voor de TCR- en ETCR-kampioenschappen.”

500 kW, 960 Nm, vier elektromotoren

De Cupra e-Racer is ’s wereld eerste volledig elektrisch aangedreven toerwagen. Met een piekvermogen van 680 pk (500 kW) en een maximumkoppel van liefst 960 Nm uit vier elektromotoren, een eentraps-transmissie en een watergekoeld, 65 kWh batterijpakket, herdefinieert deze elektrische Cupra e-Racer de autosport.

9.000 mobiele telefoons

Een accu van 450 kilo is de spil waar het bij de CUPRA e-Racer om draait. Het accupack is goed voor een derde van het totale gewicht van de elektrisch aangedreven raceauto, wat een uitdaging vormde bij de ontwikkeling van dit model. De accu bepaalt namelijk het volledige ontwerp en de positie van de overige onderdelen.

Hij bevindt zich zo laag mogelijk, zodat het zwaartepunt dichter bij de grond ligt en de dynamiek van de auto wordt verbeterd. Het accupack bestaat uit 23 panelen met in totaal 6.072 batterijcellen, die hetzelfde vermogen genereren als 9.000 mobiele telefoons die tegelijkertijd zijn aangesloten.

Energiebeheer

Dankzij de hoogwaardige techniek gaat er bij de CUPRA e-racer geen energie verloren. De racer beschikt over een systeem dat energie terugwint als de coureur remt of wanneer de auto vertraagt. Het stuur van de CUPRA e-Racer heeft een display dat de bestuurder en ingenieurs informeert over zaken als de voertuigprestaties van dat moment. Op die manier kan de energie tijdens de race worden beheerd.

3D printing verkort ontwikkelproces

3D-printing biedt aanzienlijke voordelen. De belangrijkste is de productie van een groot aantal onderdelen in korte tijd. Op die manier kunnen op efficiënte wijze uiteenlopende designs worden getest en beoordeeld in de windtunnel, en kunnen er sneller stappen in het ontwikkelingsproces worden gezet.

“Bij de ontwikkeling van de Cupra Leon Competición hebben we voor de centrale bedieningsmodule op het stuur, de ventilatieopeningen in de motorkap, de buitenspiegels en de koeling voor de remmen en de motor gebruikgemaakt van 3D-geprinte onderdelen,” licht Xavi Serra, hoofd technische ontwikkeling bij Cupra Racing, toe. Deze componenten werden voor de nieuwe raceauto geproduceerd met behulp van HP’s Jet Fusion 5200 3D-printer voor industriële toepassingen.

Zestraps racetransmissie

Het kloppende hart van de benzineversie, de Cupra Leon Competición, is een 2,0-liter turbo-benzinemotor die goed is voor 250 kW/340 pk bij 6.800 tpm en een koppel van 410 Newtonmeter dat gedurende het grootste deel van het toerengebied voorhanden is. De krachtbron is gekoppeld aan een sequentiële zestraps racetransmissie. Die combinatie brengt de Leon Competición in slechts 4,5 seconden van 0-100 km/u, en vervolgens naar een top van 260 km/u.

Sneller testen en doorontwikkelen

Zoals het een raceauto betaamt kan de laatste ontwikkelingsfase maar op één plek plaatsvinden: op het circuit. Specifiek voor de 3D-geprinte onderdelen voor de Cupra Leon Competición gebeurde dat op het circuit van Portimao in Portugal. De resultaten waren uitstekend, en in sommige gevallen zelfs verrassend.

 • ATS Transporttechnieken overgenomen door Veth Participations

  Met de overname wil Veth Participations ATS Transporttechnieken wereldmarktleider maken op het gebied van ‘Bag Emptying’, een nichesegment waarbinnen ATS op dit moment al een belangrijke speler is. (Foto: ATS) ATS Transporttechnieken uit Rijen is overgenomen door Veth Participations. Met de overname wil Veth Participations… Lees verder →

 • Compacte computers van OnLogic voor IoT en Edge computing

  De Karbon 400 serie heeft twee modellen: de compacte Karbon 410 met standaard IO en uitbreidingsmogelijkheden, en de Karbon 430 met extra uitbreidingsopties voor complexe IoT toepassingen. (Foto: OnLogic) OnLogic , fabrikant van industriële en robuuste computerhardwareoplossingen, introduceert de Karbon 400 serie computers. De twee… Lees verder →

 • Efficiënte IE5+-motoren optimaal geschikt voor levensmiddelenproductie

  Schaalbare aandrijfoplossingen, zoals de nieuwste IE5+-motoren, zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de levensmiddelenindustrie. (Foto: Nord Drivesystems) Nord Drivesystems heeft een motor ontwikkeld die geschikt is voor toepassing in de levensmiddelenindustrie: de IE5+-motor biedt optimale efficiëntie en milieubewustzijn voor toepassingen voor levensmiddelen. Maximale hygiëne… Lees verder →

 • Schaeffler opent duurzame fabriek voor e-mobility aandrijvingen

  De nieuwe fabriek in Szombathely is de eerste productiefaciliteit van Schaeffler die 100 procent is gewijd aan oplossingen voor elektromobiliteit. (Foto: Schaeffler) Schaeffler heeft een nieuwe productiefaciliteit geopend op zijn Szombathely-locatie in het westen van Hongarije. Hiermee creëert het bedrijf 150 nieuwe banen in e-mobility.… Lees verder →

 • stokvis verhoef emc

  Stokvis Group neemt Verhoef EMC uit Sliedrecht over

  Verhoef EMC ontwikkelt onder andere hybride aandrijfsystemen (foto: Verhoef EMC) Per 1 juni 2021 heeft de Stokvis Group in Voorhout elektrotechnisch specialist Verhoef EMC uit Sliedrecht van Pon Holdings overgenomen. Met de overname versterkt de Stokvis Group haar expertise op het gebied van hybride aandrijfsystemen,… Lees verder →

 • Groot onderhoud aandrijvingen drijvende emmerbaggermolen

  Door gebruik te maken van een leren riem, is de aandrijving goed in staat om de voortdurende schokbelastingen op te nemen die ontstaan wanneer de emmers over de ongelijke bodem schrapen (foto: Marjolein de Wit-Blok) De Alexander-Tarsos van Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen, is een drijvende grindwinnings-… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven