Algemeen
3D camerasysteem
Het systeem voor 3D machinaal kijken bootst de functie van de ogen na en levert exacte informatie over object en positie (foto: Fraunhofer IWU).

De Westeuropese productietechniek staat onder hoge innovatie- en concurrentiedruk: machines, fabrieks- en logistieke processen van de toekomst moeten efficiënter, goedkoper en vooral flexibeler zijn om de wereldwijde concurrentie aan te kunnen. Het Fraunhofer-Institut für Werkzeugmaschinen und Umformtechnik (IWU) heeft een innovatieve softwareoplossing voor machinaal 3D kijken ontwikkeld.

Technologieën voor de positiebepaling van objecten in ruimtes worden gebruikt waar veiligheidsgebieden, productie- en logistieke processen moeten worden bewaakt. Als een mens binnen het werkgebied van een robot komt, initiëren dergelijke systemen het stopproces. Als een hand zich in het gevarengebied bevindt, worden aldus ongelukken voorkomen. Conventionele systemen voor machinaal kijken kunnen weliswaar posities van aparte voorwerpen in de ruimte bepalen, maar ze kunnen ze niet van elkaar onderscheiden.

3D camerasysteem

Onderzoekers van Fraunhofer IWU hebben een relatief goedkope softwareoplossing ontwikkeld, die qua functioneren op het menselijk oog lijkt. Het 3D camerasysteem heeft geen tasttechniek door middel van laser- of infraroodstralen nodig maar gebruikt alleen stereo kleurencamera’s. Het hart wordt gevormd door krachtige software.

De onderzoekers hebben de natuur als voorbeeld genomen. Ze gaan uit van de functies van het menselijk oog, dat door middel van de zogeheten passieve triangulatie exacte informatie kan leveren over de locatie en de identiteit van een object in de ruimte.

Uit de aldus verkregen data kunnen 3D posities voor de robot worden gegenereerd en in real time aan de machinebesturing worden doorgegeven. In de veiligheidstechniek en logistiek kunnen hiermee objecten op hun weg door de fabriek worden gevolgd en bij het naderen van kritieke posities worden herkend voordat een botsing plaatsvindt.

Het 3D camerasysteem herkent niet alleen de plaats waar een bepaald object zich bevindt, maar ook om welk object het gaat. Het systeem kan leren door de definiëring vooraf van bepaalde unieke objecten, die door de camera dan later kunnen worden geïdentificeerd. Dit kan binnen talrijke gebieden worden gebruikt als startsignaal voor nieuwe technologieën, bijvoorbeeld in de mens machine samenwerking.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven